سابلیمینال یا پیامهای پنهان که همچنان در پردهای از اسرار پوشیده شده است در آستانه آگاهیِ آگاهانه ما عمل میکنند و بدون تشخیص آشکار، افکار و احساسات و رفتار ما را بهطور ظریف تحت تأثیر قرار میدهند.
آنچه در این مقاله میخوانید
سابلیمینال یا پیامهای پنهان چیست؟
سابلیمینال یا پیامهای پنهان زیر آستانه مطلقِ ذهنِ هوشیارِ ما قرار دارند. علیرغم اینکه دیده یا شنیده نمیشوند اما میتوانند بر افکار، احساسات و حتی رفتارهای ما تأثیر بگذارند.
کلمه “subliminal” در لغت به معنای “زیر آستانه” است. این مفهوم از اواخر قرن نوزدهم وجود داشته است اما در دهه 1950 زمانی که جیمز ویکری مدعی شد فروش امتیازات را از طریق تبلیغات پنهانی افزایش داده است، مورد توجه قرار گرفت و تا به امروز این تحقیقات به آرامی درحال بلوغ و کامل شدن است.
ما در این مقاله تلاش کردیم روند این چند سال تحقیق و آزمایش بر روی سابلیمینالها را برای شما توضیح دهیم تا بتوانید از این دانش و ابزار عالی، برای طیِ مسیر موفقیت خود استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که:
1- ما بطور آگاهانه نمیتوانیم این پیامها را تشخیص دهیم، زیرا سیگنالهایی که وارد زیر آستانهیِ مطلقِ ما میشوند، خارج از دسترس ذهنِ آگاهِ ما هستند.
2- سابلیمینالها نمیتوانند ما را وادار به کاری که نمیخواهیم انجام دهیم؛ بکنند. برخی فکر میکنند این پیامها انسان را وادار به انجام کارهایی که تمایل ندارد؛ میکنند. این فکر اشتباه است و در نهایت این شما هستید که انتخاب میکنید با ذهنی باز و با کمترین مقاومت تاثیرات پیامها را بپذیرید یا مقاومت داشته باشید.
پیامهای سابلیمینال چطور کار میکنند؟
برای اینکه بفهمیم سابلیمینالها چطور کار میکنند، باید با ساختار ذهن آشنا شویم. ذهن ما از دو قسمت تشکیل شده است: ذهن خودآگاه و ذهن ناخودآگاه.
ذهن آگاه چیست؟
ذهن آگاه به ما امکان انجام کارهای آگاهانه مانند: فکر کردن، قضاوت کردن، احساس و تجربه کردن را میدهد.
ذهن ناخودآگاه چیست؟
ذهن ناخودآگاه یا همان ضمیر ناخودآگاه را بعنوان فضای عملکرد و ذخیره همه چیزهایی که در حال حاضر آگاهی شما روی آنها نیست، تصور کنید( مثلا همین اکنون درحال تنفس کردن به شکل ناخودآگاه هستید). ضمیرناخودآگاه، همه تجارب زندگی شما، خاطرات، باورها، مهارتها و چیزهایی که دیدهاید را در بر دارد. همچنین کنترل بسیاری از عملکردهای ناخودآگاه بدن شما مانند تنفس، ضربان قلب، هضم، کنترل دما و غیره که از محدوده آگاهی شما خارج است نیز به ضمیرناخودآگاه شما باز میگردد. آنچه واقعاً جذاب است این است که رفتار ناخودآگاه ما همیشه در حالت خلبان خودکار است.
ضمیر ناخودآگاه ما در هنگام پردازش اطلاعات از ذهن آگاه قدرتمندتر است. ضمیر ناخودآگاه قادر است 20000 bit اطلاعات را به طور همزمان پردازش کند، در حالی که ذهنِ آگاه میتواند همزمان فقط با 5 تا 9 bit اطلاعات کار کند. این یعی ضمیر ناخودآگاه ما حدود 2800 برابر ذهنِ آگاه ما قدرت دارد. ما میتوانیم از این پتانسیل عظیم، برای خلق زندگیمان آنگونه که میخواهیم استفاده کنیم.
پیامهای سابلیمینال مستقیم وارد ضمیر ناخودآگاه شده و طی فرایندی باعث ایجاد محرکهایی میشوند که نتیجه آن در رفتار و جسم شما نمایان میشود.
باتوجه به اینکه ضمیر ناخودآگاه محل باور ها و اعتقادات است و انتخابها و تصمیمات ما در زندگی بر اساس این باورها و اعتقادات صورت میگیرد، با تغییر این باورها، روش فکر، انتخابها و تصمیمات ما نیز تغییر میکند و تغییر این موارد نتیجهاش در دنیای ما نمایان میشود.
همانطور که دانشمندان گفتهاند ما 37 ورودی حسی داریم که که در 7 دسته تقسیم بندی شدهاند: بینایی؛ شنوایی؛ بویایی؛ لامسه؛ چشایی؛ تعادل؛ حرکت. همه این هفت مورد برای درک ما از جهان اطرافمان کاربرد دارند. از این میان گروه بینایی بیشترین تاثیر را بر ادراک ما دارد.
تا به امروز محققها تاثیر سابلیمینالها را برروی دو حس بینایی و شنوایی تشخیص دادهاند.
انواع سابلیمینال
پیامها با توجه به تأثیر گذاری روی ذهن آگاه یا ذهن ناآگاه ما به دو قسمت تقسیم میشوند، که در ادامه هر دو بخش را به طور کامل معرفی میکنیم.
سابلیمینال تصویری یا متنی
این پیامها شامل تصاویری هستند که بهطور مختصر چشمک زده یا بهطور آگاهانه دیده نمیشوند. به گونهای هستند که در تصاویر و فیلمها به روش ماهرانهای قرار میگیرند.
سابلیمینال صوتی یا شنیداری
این پیامها برای پردازش توسط ذهن ناخودآگاه طراحی شدهاند. این سابلیمینالها شامل صداها یا کلماتی هستند که در زیر سطوح قابل شنوایی پخش میشوند یا توسط سایر صداها پوشیده شدهاند با هدف اینکه بهطور ناخودآگاه شنیده شوند. این نوع سابلیمینال که در سایت تناسب ذهن نیز وجود دارند، بگونهای درست میشود که پیامهای پایینتر از لایههای صوتی دیگر مانند موزیک و … کدگذاری شده تا ذهن آگاهِ شنونده نتواند پیامها را تشخیص دهد ولی ضمیر ناخودآگاه آنها را کامل دریافت میکند.
از سابلیمینال در رسانهها برای تبلیغات و فیلم و موسیقی یا پلتفرمهای آنلاین بیشتر استفاده میشود و این باعث شده که کشورهای مختلف برای استفاده از آن مقرراتی وضع کنند ولی طبیعت پنهانی این پیامها اجرای این قوانین را دشوار کرده است.
سابلیمینالهای پیشنهادی
تاریخچهی سابلیمینالها
در زیر تاریخچهای از تحقیقات و مطالعات در مورد سابلیمینالها ذکر میشود:
- 1957 کتاب ” The Hidden Persuaders” نوشته ونس پاكارد. در این کتاب پرفروش، پاكارد روشهای روانشناختی را كه تبلیغ كنندگان برای ایجاد انگیزه در مصرف كنندگان به كار میبرند، مورد بررسی قرار داد و مفهوم تاكتیكهای سابلیمینال را در میان مردم رواج داد. این کتاب بیش از یک میلیون نسخه فروش داشته است.
- در سال 1971، شرکتIn-Flight Motion Pictures، در نیویورک تایمز اعلام کرد که تبلیغات بصورت سابلیمینال در فیلمهایی که به تمام خطوط هوایی اصلی توزیع میکند، را انجام میدهد.
- 1973، کتاب Subliminal Seduction توسط ویلسون برایان کی، که در آن نویسنده گفته است تبلیغ کنندگان برای دستکاری در رفتار خرید ما، تصاویر مخفی جنسی، مرگ و جنایت را تعبیه میکنند.
- در سال 1974، FCC با صدور اطلاعیهای عمومی استفاده از سابلیمینالها در تبلیغات را ممنوع کرد.
- در سال 1981، برادران وارنر اعتراف كردند كه از تصویر ماسك مرگ بصورت سابلیمینال در فیلم سینمایی “جن گیر” استفاده کردهاند.
- 1982، پخش موزیک در سوپر مارکت و رفتار مشتریان، Ronald E دریافت که ارتباطی بین سرعت پخش موزیک با فروش وجود دارد. پخش موزیک ارام باعث افزایش فروش تا 38.2 درصد شد.
- 2000، استفاده از کلمه “RATS” در تبلیغات انتخاباتی جورج بوش.
- 2008، چگونه اپل باعث میشود شما متفاوت فکر کنید. در این آزمایش، از 341 دانشجوی دانشگاه خواسته شد تا نمایشگری را که سابلیمینالی بر روی آن نمایش داده میشد را ببینند، در طی این آزمایش آرمهای اپل و IBM خیلی سریع چشمک میزدند. در انتها مسائلی مطرح شد و از دانشجویان خواسته شد تا راه حل ارائه دهند. افرادی که آرم اپل را دیده بودند، میتوانستند راه حلهای خلاقانهتری نسبت به افرادی که آرم IBM را ندیده بودند، ارائه دهند.
نتیجهگیری
بعد از مطالب بیان شده به این نتیجه میرسیم که پیامهای پنهان یا سابلیمینالها وجود دارند چه ما باور کنیم یا باور نکنیم.
حال که این تکنیک وجود دارد و ما هم میتوانیم از آن به نفع خودمان استفاده کنیم بهتر است دست بکار شویم.
نکته آخر اینکه تمام این موارد مانند سابلیمینال، تابلو آرزوها و… ابزارهایی هستند برای کمک به پیشرفت شما و حرکت بسوی موفقیت، مهم تصمیم و تعهد شما برای تغییر زندگیتان است. وقتی قدم اول را بردارید خدا شما را هدایت میکند به قدم های بعد و روشهایی که مسیر را برای شما راحتتر و لذت بخشتر میکند.
پرسشهای متداول
آنها محرکها یا پیامهایی هستند که زیرِ آستانه آگاهی آگاهانه ما ارسال میشوند تا در ذهن ناخودآگاه ما تأثیر بگذارند؛ بدون اینکه ما متوجه شویم.
بله، تحقیقات نشان داده است که این پیامها میتوانند بر تصمیمات و رفتارها تأثیر بگذارند، اما این تأثیر معمولاَ ظریف است و به عوامل مختلفی بستگی دارد.
قانونی بودن این پیامها در کشورها و صنایع مختلف، متفاوت است. بعضی از کشورها استفاده از آن را در تبلیغات و سایر زمینهها محدود یا منع کردهاند.
بله، کودکان نیز ممکن است تحت تأثیر این پیامها قرار بگیرند و مانند بزرگسالان میزان تأثیرپذیری آنها متفاوت است و به عوامل مختلف بستگی دارد.
محصولات مرتبط
عالی و کامل
ممنون از شما